Mini Christianshavner Fernisering

 

 

 

 

Christianshavn har fået et nyt pejlemærke. På hjørnet af Dronningensgade og Sofiegade kan man nu på det nærmeste træde ind i en Gasolin sang, hvor havnens mange kendetegn indgår på fantasifuld og levende vis. Der er dog mere end blot et værk der har knyttet sig til denne forandring af hjørnet.

Projektet som er blevet til i et samarbejde med kunstneren Stine Hvid lavede Streetheart i november 2013.  Det var tænkt og planlagt som et identitetsprojekt, der arbejdede med at styrke børnenes viden om og tilknytning til Christianshavn som bydel og det blev støttet af Kulturrygsækken, Christianshavns Lokaludvalg og Sofiegårdens Kollegie.

Udover det fine værk som nu pryder Sofiegårdens Børnehaves facade var børnene i institutionen også med til at skabe egne værker og arbejde med Christianshavn som tem henover nogle rumoplevelsesture og workshops.

Det var en fantastisk proces at arbejde med børnene i Sofiegårdens Børnehave og vi håber nu at kunne udvide projektet og gentage det i andre bydele i København. Vi ser et enormt potentiale i at man arbejder med børns lokale identitet og giver dem en naturlig tilknytning til det sted de vokser op i, så de vokser op og får lyst til at investere i deres lokalmiljø og være med til at forme det og få det til at gro. Vi gik derfor på rumoplevelsesture med børnene rundt omkring på havnen og fik børnene til at italesætte deres oplevelser og sansninger af deres hverdags omgivelser.

Børn i børnehaven kan sagtens komme med skarpe og relevante observationer omkring deres bydel og vi oplevede at den historiske del af turen bed sig godt fast og børnene kunne ved efterfølgende workshop og fernisering referere til bygningernes navne og historier, Christians IV og V og meget mere.

Udover rumoplevelses- og sanseture indgik der også en praktisk workshop, hvor børnene skulle prøve kunstneren Stine Hvids farvepalet af og dermed blev udfordret på deres vante tilgange til at skabe billeder. For det første stod vi udenfor og arbejdede på træplader lige så store som børnen selv, og ligesom Stine kæmpede vi med vind , sne og kulde i skabelsesprocessen. Derudover bestod paletten kun af sort, grå og hvid og børnene skulle forsøge at skabe et fælles værk, inspireret af Stines portræt af bydelen på børnehavens facade. Der gik ikke længe før børnene fangede idéen og begyndte at arbejde med lys og skygge og kontraster for at skabe de effekter og det udtryk de ville have.

De færdige værker blev hængt op til en udstilling i Børnehavens entré, som efterfølgende blev indviet med en vaskeægte fernisering på både børnenes og Stines færdige værk og der var en fin kagemand gavmildt sponsoreret af Lagkagehuset, som faktisk også indgår i det færdige værk på facaden.

Vi mener at det her projekt har et enormt potentiale til at at arbejde aktivt med lokal forankret identitet og dermed muligheden for at skabe et stærkt fundament for aktivt engagerede Christianshavnere i fremtiden. Det er vores mål at afsøge flere tilgange til denne proces og arbejde videre med identitet og kunstprojekter i det fælles byrum.

Tusind tak til Sofiegårdens Kollegie og beboerråd, Stine Hvid, Sofiegårdens Børnehave, Christianshavns Lokaludvalg og Kulturrygsækken for at have muliggjort dette pilotprojekt.

byrumsoplevelser

sofiegaaardenworkshop2minichrostianshavner-25minichrostianshavner-11

minichrostianshavner-8